Cafe Paraplyen - Caféens historie
logo

Café Paraplyen

omcafeen

Caféens historie

Velkommen til mangfoldighedens Café


Café Paraplyen er grundlagt i december 1991 af KFUM´s Sociale Arbejde i samarbejde med Social – og Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune.


Café Paraplyen var på daværende tidspunkt den første café for mennesker i Kolding, som livet havde behandlet mindre skånsomt. Flere andre sociale caféer er siden fulgt efter. Alle eksempler på at “de, der ikke kan bruges til noget, kan bruges til noget andet”.


For Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune og KFUM´s Sociale Arbejde var det et startskud til et formelt, men også nært og udbytterigt samarbejde om det frivillige sociale arbejde. Det har sikret et mere finmasket tilbud om fællesskab til de, det omgivende samfund ikke kan eller vil rumme. 


I det frivillige sociale arbejde er ingen adgangsbegrænsninger, alle kommer med de ressourser, de er i besiddelse af. I den sociale café kommer dette til udtryk bl.a. gennem den mangfoldighed af gæster, der lægger deres vej forbi – handlende, studerende, turister og naturligvis mest af alt de mennesker, der har brug for omsorg og nærvær. 


Gennem årene har Café Paraplyen udviklet sig til at være et ganske særligt fællesskab, hvor rummelighed ikke kun er et begreb, men i høj grad en del af dagligdagen. For mange er caféen blevet et springbræt til at komme videre. 


I de senere år har der i stigende grad været fokus på, hvordan det civile samfund kan bidrage til løsning af de sociale og samfundsmæssige problemer, et område, det offentlige system tidligere stort set havde patent på. Café Paraplyen er et eksempel blandt mange på, hvordan det kan lade sig gøre.


Scroll to Top